QUÈ HAS DE SABER PER ESTUDIAR UN CURS A IRLANDA

VULL ESTUDIAR UN CURS ESCOLAR O UN TRIMESTRE A IRLANDA...

El primer pas del procés sol ser el més difícil ja que implica prendre la decisió definitiva de cursar un any escolar a l’estranger i de triar una destinació com Irlanda.

La decisió de que els nostres fills facin un curs escolar a l’estranger no és una d’aquelles que es prenen a la lleugera o es decideixen en un moment. Una experiència tan transcendental sens dubte marcarà per sempre la vida dels nostres fills i filles.

Des d’InterEstades ens agradaria poder aportar-vos tota la nostra experiència en aquest aspecte i ajudar-vos a seguir una agenda que garanteixi l’èxit no només educatiu, sinó també personal i emocional per a l’alumne, així com la tranquil·litat de la família.

Els avantatges d’Irlanda com a destinació per al curs escolar són evidents per raons variades. Ja que és un destí proper, el sistema educatiu és molt similar i fàcil de convalidar amb el nostre. I si parlem de les famílies podem dir que són molt acollidores i amb un tarannà molt semblant a nosaltres.

Un factor molt important per estudiar un curs escolar a l’estranger és la motivació per part de l’alumne, ja sigui que té una experiència prèvia de sortir a l’estranger o no.

PER QUÈ ESTUDIAR UN CURS ESCOLAR A IRLANDA?

SISTEMA EDUCATIU
El sistema educatiu irlandès presenta moltes similituds amb l’espanyol i el català, fet que afavoreix una adaptació ràpida i senzilla de l’alumne.

INFORME PISA
És un dels millors sistemes educatius d’Europa segons l’últim informe PISA.

ELS IRLANDESOS
Els irlandesos es caracteritzen per la seva amabilitat i hospitalitat, de manera que els participants s’adapten amb més facilitat i per això el procés d’adaptació, a diferència d’altres destinacions, és relativament fàcil.

A NOMÉS 2 HORES
A només 2 hores d’avió des de Barcelona: és el programa perfecte per als més joves i per a aquells alumnes que no han tingut una experiència prèvia a l’estranger.

MADURAR
Madurar en l’àmbit personal: estudiant un any escolar a Irlanda, l’estudiant obté una gran seguretat en si mateix a l’haver d’afrontar noves situacions de forma autònoma.

Què has de saber?

Requisits per participar d’un any escolar, semestre o trimestre acadèmic a Irlanda:

Tenir entre 11 i 18 anys abans de l'inici de curs a Irlanda.

Nivell d'anglès flexible.

Expedient acadèmic.

Tenir motivació i capacitat d'adaptació.

TAULA D'EQUIVALÈNCIES DELS CURSOS ACADÈMICS

Abans de començar aquesta aventura, cal comprendre com està estructurat el sistema educatiu irlandès. En aquesta taula pots accedir a la informació més important que has de saber, tot i això InterEstades i els seus col·laboradors a Irlanda, ens encarregarem de tot i t’assessorarem en tot el que sigui necessari.

EDATCURS A ESPANYA/CATALUNYACURS A IRLANDACONVALIDACIÓ/HOMOLOGACIÓ
12-131r ESO1st Year Junior Cycle

Homologació.

Homologat a Espanya.

13-142n ESO2nd Year Junior Cycle

Homologació.

Homologat a Espanya.

14-153r ESO3rd Year Junior Cycle

Homologació.

Homologat a Espanya.

15-164t ESO4th Year Transition YearEl curs es convalida mitjançant el Ministeri d’Educació Espanyol. L’alumne haurà de tenir aprovades un mínim de 5 assignatures (incloses anglès i matemàtiques).
16-171r BATXILLERAT5th YearEl curs es convalida mitjançant el Ministeri d’Educació Espanyol. L’estudiant haurà de tenir aprovades un mínim de 6 assignatures.
17-182n BATXILLERAT6th YearEl curs es convalida mitjançant el Ministeri d’Educació Espanyol. L’alumne haurà de tenir aprovat el curs complet i haver superat la prova d’el Leaving Certificate.

IRLANDA

L’illa d’Irlanda està formada per la República d’Irlanda, amb capital a Dublín, i per Irlanda de Nord, amb capital a Belfast, pertanyent a Regne Unit. De moment el pas entre els dos països es realitza sense cap dificultat i esperem que ara amb el Brexit, això no canviï.

És un país petit, la població irlandesa és de 4.773.000 de persones en total (només a Barcelona ja hi ha 5.500.000 d’habitants).

La majoria de la població resideix a Dublín i voltants. Altres ciutats importants són Cork, Galway i Limerick.

Irlanda és independent del Regne Unit des de 1922, després d’una guerra d’independència, el que fa que la seva relació amb els anglesos pugui ser qualificada com d’amor / odi.

Les temperatures màximes solen estar sobre els 29 º C, i no descendeixen per sota dels -6º C. Els dies de pluja a l’any són 275 de mitjana. Els hiverns són freds i els mesos amb temperatures més altes solen ser els de maig i juny.

La xarxa de carreteres no és comparable a l’espanyola; aquí hi ha poques autopistes. Quant se surt de les vies principals, les carreteres no són molt còmodes. Tot i així, compta amb autopistes que uneixen les principals ciutats de país.

Les ciutats amb aeroport a Irlanda són Dublín, Cork, Shannon i Rosslare.

La xarxa de ferrocarrils és molt limitada; s’utilitzen sobretot autobusos per al desplaçament.

Els idiomes oficials són l’anglès i el gaèlic o irlandès. La majoria de les indicacions estan en els dos idiomes, però tothom parla anglès a la seva vida normal.

Hi ha una gran cultura musical (la majoria dels irlandesos toquen algun instrument) i una gran cultura literària, amb quatre premis Nobel de Literatura.

La festa nacional és el 17 de març, Sant Patrici.

L’esport més practicat és el futbol gaèlic, però també juguen a el rugbi i a el futbol europeu.

L’EDUCACIÓ IRLANDESA COMPARADA AMB LA NOSTRA

Irlanda està molt per sobre d’Espanya en l’informe PISA d’educació mundial, i en tots els casos se situa per sobre de la mitjana, mentre que Espanya apareix per sota. Resultats de l’any 2016:

Ciències: Irlanda està en el lloc 19 i Espanya en el 30.

Comprensió lectora: Irlanda està en el lloc 5 i Espanya en el 25.

Matemàtiques: Irlanda està en el lloc 17 i Espanya en el lloc 32.

El sistema educatiu irlandès no només està per sobre de l’espanyol, sinó per sobre de l’anglès, del francès i de la majoria dels països europeus.

Si s’hagués de qualificar d’alguna manera el sistema educatiu irlandès, es podria dir que és un sistema d’ensenyament sense estrès i amb el reforç positiu per excel·lència.

COM ÉS L’EDUCACIÓ A IRLANDA?

Encara que bàsicament és semblant a tot Europa, té algunes peculiaritats que cal conèixer.

L’educació obligatòria va des dels 6 anys fins als 15.

No s’entra en els cursos escolars per l’any de naixement, sinó per l’edat de l’infant. Per cursar primer de Primària cal tenir els 6 anys complerts l’1 de setembre, i per cursar primer de Secundària cal tenir 12 anys complerts l’1 de setembre.

L’educació es basa principalment en dues matèries: Matemàtiques i Anglès. La resta d’assignatures, sobretot a Primària, es realitzen en funció de projectes i treballs.

Els llibres es poden comprar nous, de segona mà o llogar-los, tant a Primària com a Secundària

No sol haver menjadors a les escoles; els nens tenen pauses on mengen un sandvitx o un berenar que porten de casa o que compren.

L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA

El curs escolar a Primària comença a finals d’agost.

L’horari depèn de cada col·legi. L’entrada sol estar entre les 8:30 i les 9:00 h; la sortida va de les 14:00 a les 14:30 h.

A les classes hi sol haver un professor principal i diversos de suport.

Les assignatures importants són Matemàtiques i Llengua (que inclou Literatura), la resta d’assignatures es treballen en funció de projectes.

Com a segona llengua, tenen l’irlandès o gaèlic, però els nens que vénen d’Espanya solen estar exempts.

Quant als deures depenen de cada escola, però en general, n’hi ha menys que a Espanya. De dilluns a dijous solen tenir tasques de matemàtiques i d’anglès. La majoria de les vegades les realitzen a classe.

Els col·legis ofereixen sovint activitats extraescolars, que perllonguen la sortida de l’escola en una hora, i solen ser esport, Lego, escacs, música, etc.

És habitual que els nens estrangers tinguin classes de suport en anglès i en matemàtiques.
Les qualificacions són d’1 a 5.

L’EDUCACIÓ SECUNDÀRIA​

El curs escolar comença a finals d’agost.

L’horari sol ser de 8:30 a 9:00 h per a l’entrada i de 15:30 a 16:00 h per a la sortida.

Tenen diferents professors i aules en cada assignatura. També els companys de classe són diferents en les assignatures.

Els nens solen tenir taquilles on deixar els llibres i les seves pertinences personals.

És molt normal que hi hagi centres només de nens i només de nenes.

A principis de l’any anterior, hi ha jornades de portes obertes en cada centre per conèixer el següent curs. Posteriorment a aquestes jornades, s’obre el termini de matrícula.

Se sol sol·licitar l’entrada en diversos centres per assegurar-se la plaça en un. El centre atorga la plaça a el nou alumne d’acord amb unes puntuacions, per proximitat a centre, pel col·legi on ha estudiat la primària i si té germans o no en el centre.

El prestigi dels centres es mesura pel nombre d’alumnes que passen a la universitat.

Les assignatures principals són les matemàtiques i l’anglès / Literatura anglesa.

Les assignatures optatives són: Biologia, Química, Física, Geografia, Història, Economia, Francès, Informàtica, Música, Religió, Art, Dibuix Tècnic i Esports.

També solen tenir altres assignatures de cuina, robòtica, fusteria, etc.

A l’igual que a Primària, és habitual que els nens estrangers tinguin classes de reforç en anglès i en matemàtiques.

4T ESO (TRANSITION YEAR)

Transition Year. Correspon al nostre 4t de l’ESO i és l’any que més solen triar els pares per enviar els seus fills a Irlanda.

L’objectiu d’aquest any és promoure el desenvolupament personal, social i educatiu de l’alumne i no merament l’aconseguir objectius acadèmics concrets.

No és un any lectiu obligatori, els alumnes irlandesos poden realitzar un projecte fora de l’escola, viatjant o buscant una altra manera de desenvolupar-se com persones.

És un any merament pràctic, on la majoria de les assignatures es realitzen en tallers i grups.

No hi ha exàmens, sinó que l’avaluació és contínua.

S’aprèn a treballar en equip, la qual cosa fomenta l’amistat amb els companys i la necessitat de parlar en anglès.

Es realitzen treballs en grup, projectes d’investigació, seminaris, conferències, viatges, pràctiques en empreses, etc.

El curs el dissenya l’estudiant a la seva mida, segons els seus gustos, amb assignatures optatives de cuina, medi ambient, ciències, idiomes, teatre, història, negocis, fotografia, turisme, psicologia, etc.

La majoria dels alumnes espanyols que realitzen un curs escolar a Irlanda opten per aquest any, per la seva facilitat i perquè a l’ésser menys exigent acadèmicament, permet a l’estudiant centrar-se en l’aprenentatge de l’idioma. Per contra, hi ha un major nombre d’estudiants espanyols a les aules.

CONVALIDACIONS AMB EL NOSTRE SISTEMA EDUCATIU

A Primària no cal cap tipus de convalidació; simplement, al tornar a Espanya, el nen entrarà en el curs escolar que li correspongui.

Els anys de 1r, 2n i 3r de l’ESO no necessiten cap tràmit especial de convalidació, podríem dir-homologació. Si es desitja, es poden sol·licitar les qualificacions a el centre educatiu.

A partir de 4t d’ESO és necessària la convalidació a Espanya.

Convalidació de Transition Year ≅ 4t ESO

Els estudiants han d’escollir dues assignatures obligatòries (Anglès / Literatura anglesa i Matemàtiques) i quatre assignatures optatives a triar entre Biologia, Química, Física, Geografia, Història, Economia, Francès, Informàtica, Música, Religió, Art, Dibuix tècnic i Esports.

Les assignatures escollides han de ser aprovades amb qualificacions A, B, C o D.

Convalidació de 5è Cicle Sènior ≅ 1r Batxillerat

Els estudiants han de triar dues assignatures obligatòries (Anglès / Literatura anglesa i Matemàtiques) i al menys tres assignatures optatives entre Biologia, Química, Física, Geografia, Història, Economia, Francès, Informàtica, Música, Religió, Art, Dibuix tècnic i Esports.

Les assignatures escollides (mínim cinc) han de ser aprovades amb qualificacions A, B, C o D.

Convalidació de 6è Cicle Sènior ≅ 2n Batxillerat

Els estudiants han de triar dues assignatures obligatòries de nivell superior (Anglès / Literatura anglesa i Matemàtiques) i al menys 4 assignatures de nivell superior o ordinari a triar entre Biologia, Química, Física, Geografia, Història, Economia, Francès, Música, Art, Dibuix tècnic, Comptabilitat, Enginyeria, Negocis, etc. Aquestes assignatures poden variar depenent de l’escola.

Les assignatures escollides (mínim 6) han de ser aprovades; d’elles, dos han de ser de nivell superior, amb qualificacions d’A, B o C; i les altres quatre de nivell superior o ordinari, amb qualificacions d’A, B, C o D.

COMPARANT 4T D’ESO AMB TRANSITION YEAR

Per ser clars podem dir que el curs de Transition year és un any molt fàcil a Irlanda, no té res a veure amb 4t de l’ESO a Catalunya. Això és positiu, sigui com sigui el nostre fill. Per exemple:

Si el nostre fill o filla és brillant amb un bon expedient acadèmic, fer Transition year a Irlanda li permetrà millorar el seu anglès, interioritzar de forma natural, preparar-se per al Batxillerat i tenir una base d’anglès que l’ajudarà tota la vida.

Si pensem que el nostre fill o filla pot tenir problemes per acabar l’ESO, fer Transition year també pot ser una possibilitat, ja que garanteixes que acabarà l’ESO sense problemes, i a més a més augmentarà el nivell d’anglès, el que li servirà per tota la seva vida faci el que faci després de l’ESO.

ELS EXÀMENS A SECUNDÀRIA

En el sistema educatiu irlandès durant tota la Secundària només hi ha dos exàmens, un a 3r (Junior certificate) i un altre a 6è (Leaving Certificate); la resta són controls o test. El sistema educatiu es basa en el avaluació contínua i són els professors els que avaluaran a alumne en les diferents matèries. Les qualificacions de cada matèria van des de la A (la millor nota) fins a la F, considerant-se aprovat amb la lletra D.

L’educació obligatòria acaba en 3r, després de realitzar l’examen de Junior certificate.

4t no és obligatori i és un any eminentment pràctic a Irlanda.

5è i 6è són anys exclusivament de preparació per realitzar l’examen final Leaving certificate, que dóna dret a l’accés a la universitat.

En aquest examen hi ha diferent nivells i hi ha la possibilitat de tornar a presentar-se per millorar la nota.

La nota que es tregui dóna dret a l’accés a unes carreres o altres i a unes universitats o altres; és un sistema molt semblant a l’espanyol.

EXTRAESCOLARS
I ESPORTS

A tots els pobles, ciutats i barris hi ha un community center (centres culturals) on es poden realitzar diferents activitats, a les tardes o els caps de setmana, com teatre o dansa irlandesa. L’accessibilitat a aquests centres és molt fàcil i els preus solen ser assequibles.

Hi ha molts centres de dansa irlandesa. Aquest tipus de dansa té diferents nivells i és una bona manera de practicar esport.

Els principals esports que es practiquen a Irlanda són el hurling i el futbol gaèlic, però també juguen a el rugbi i a el futbol europeu. No és difícil trobar clubs esportius propers a el lloc de residència on es practiqui algun d’aquests esports.

Hi ha molts clubs esportius per muntar el bicicleta, caminar, etc.

El problema és que pràcticament tota l’activitat esportiva es paralitza en els mesos d’hivern i no es recupera fins a la primavera. I aquest any s’ha vist quasi totalment paralitzada per la pandèmia.

També la majoria dels col·legis tenen activitats d’extraescolars que retarden la sortida de l’escola durant una hora.

VACANCES I CALENDARI ESCOLAR

El Departament d’Educació i Habilitats estableix que els col·legis d’educació secundària -post primary level- han d’oferir un mínim de 167 dies lectius.

Les dates d’inici i finalització de l’any escolar a Irlanda varien lleugerament entre els diversos col·legis; en tot cas, les classes comencen entre l’última setmana d’agost i la primera setmana de Setembre.

El calendari escolar a Irlanda és molt similar a l’calendari espanyol, té una durada d’uns 9 mesos i està dividit en tres trimestres acadèmics.

  • Term 1: Setembre – Desembre
  • Term 2: Gener – Març / Abril
  • Term 3: Març / abril-maig


Vacances escolars a Irlanda

Al llarg de l’any escolar a Irlanda els estudiants gaudeixen d’un total quatre períodes de vacances que tenen lloc a la meitat dels dos primers trimestre acadèmics i també a l’acabar cada un d’ells.

Vacances a meitat del trimestre (midterm break): tenen una durada aproximada d’una setmana. L’estudiant pot romandre a Irlanda amb la seva família d’acollida sense cap cost addicional, encara que no és obligatori.

Vacances a la fi de trimestre: coincidents amb Nadal i Setmana Santa, tenen una durada aproximada de dues setmanes.

En aquests períodes l’estudiant torna a Espanya amb la seva família i amics.

Open mind 2024

Reserva la teva plaça