Technovation Girls

Sota el lema Girls for a Change, l’edició 2020 de la Technovation Girls Catalonia, impulsada a Catalunya per l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia, es va presentar el passat 8 de novembre a l’Espai Bital amb un launch event on van participar més de 100 dones. La trobada, celebrada a l’Espai Bital, va acollir dones professionals de l’àmbit STEAM, mentores, professores, educadores i diferents grups guanyadores de la passada temporada que són exemple d’inspiració.

Les dones, cada cop més, estan presents en tots els àmbits de la ciència, però en el món de la tecnologia encara no. El mateix passa en les enginyeries, on la presència de les dones pot arribar a ser inferior al 12% en algunes universitats.

El perfil de persona que tenim associat als estudiants de batxillerat o carreres tecnològiques, no se pas per què, són homes. La societat ens ha fet interioritzar aquest estereotip, el qual hauríem de deixar enrere.

Des de ben petits, gairebé totes les joguines que et poden despertar un cert interès en l’àmbit tecnològic semblen dirigides a nens, com ara el Meccano.  Si es vol un canvi s’ha de començar des de ben petits.

Un altre al·licient que permetria acostar la tecnologia a tothom (nois i noies) és fer-la més atractiva i pràctica. Per exemple, a l’assignatura d’informàtica de les escoles es podria ensenyar més a programar i a utilitzar programes com Scratch, introduint tothom en aquest món ja que poden ser útils en diferents camps i ajuden a desenvolupar diferents capacitats (creativitat, pensament matemàtic, paciència i perseverança…). Seria positiu que als instituts s’introduissin també altres eines com Arduino o AppInventor a les classes de tecnologia perquè, al no ser les típiques classes teòriques, poden motivar a alumnes que fins llavors no tenien cap mena d’interès en aquesta assignatura o que ni tan sols sabien en què consistia el món de la programació.

Potser, poc a poc, i començant des de la base, la presència de les dones en les carreres STEM (“Science, Technology, Engineering and Mathematics”) serà més visible.

A InterEstades també tenim un programa per aquest estiu que treballa aquestes disciplines.

Inter Estades
Inter Estades